Van hozzáférésed? | lépj be
2019. december 07. | Ma Ambrus napja van.
Szóközzel elválasztva több szóra is kereshet. Egy kulcsszó hossza minimum három karakter lehet.
A MÚZEUMTHORMA JÁNOSKIÁLLÍTÁSOKPROGRAMOKKIADVÁNYOKFOGLALKOZÁSOK
HÍREKMÚZEUMTÖRTÉNETGYŰJTEMÉNYEKNYERTES PÁLYÁZATAINKRÉGÉSZETI LELET BEJELENTÉSEHALASI MÚZEUM ALAPÍTVÁNYKIRÁNDULÁSOKKISKUNHALASI KULTURÁLIS ÚTGALÉRIA
A SzenvedőkHúsvéti kenyérszentelőkMeghitt pillanatOktóber elsején
Thorma János Múzeum | 6400 Kiskunhalas, Köztársaság utca 2. | +36-77/422-864
Érdekel, megnézem!

Keresés

Találatok a következő kifejezésre: múzeumpedagógia

Cikkek

18
07
2017

Pályázatunk célja, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum múzeumpedagógiai szolgáltatásainak fejlesztése, új programsorozatok és foglalkozások kialakítása, valamint a nevelési-oktatási intézményekkel való partneri kapcsolatok bővítése, erősítése.

Régészeti foglalkozás
A foglalkozás elején megnéztük az intézményben felállított régészeti témájú kiállítást, néhány szóban ismertettük a gyerekekkel azt, hogy milyen érdekes leleteket találtak a régészek a kiskunhalasi járásban.
A gyerekek kíváncsiságára építve egy rétegsori táblán keresztül értelmeztük, hogy a leletek néha miért nagyon mélyen, és néha miért viszonylag kis mélységben kerülnek elő. A foglalkozás során a múzeum már meglévő „régész szőnyegét” is használjuk, valamint a pályázat segítségével vásároltunk egy csontvázat, melyen az emberi test csontjaival ismerkedtünk. A gyerekek övet és könyvjelzőt készíthettek filc anyagból alufólia és trombitalemez felhasználásával, melyet később hazavihettek.

Történeti foglalkozás

Minden foglalkozás elején megnéztük a kiállítást, beszélgettünk négy generációra visszamenőleg az emberek viseletéről, az otthonok berendezéséről, a használt járművekről, a gyerekjátékokról és arról, hogy hogyan zajlott régen és manapság az oktatás. Ennek keretében a gyerekek felidézhették nagyszüleik, dédszüleik otthonát, illetve a családban hallott történeteket. A foglalkozás során minden résztvevőt lefényképeztünk paraszti ruhamásolatokba öltözve egy "Tanya-udvar" előtt, majd ennek a fényképnek a felhasználásával egy fényképalbumot készítettünk. A témában való elmélyedést azzal is segítettük, hogy az albumot különböző technikákkal díszíthették. 


Látogatás a Thorma János Múzeumba

A 2016/2017-es tanévben minden a foglalkozásokon résztvevő óvodás és diák számára látogatást szerveztünk a kiskunhalasi múzeumba. A gyerekeket körbevezettük a múzeum régészeti, néprajzi és képzőművészeti kiállításában, ezt követően a tárgysimogató elnevezésű programon vettek részt, majd kockakirakót játszottak, múzeumi kincsvadászatra indultak.


18
07
2017


THORMA JÁNOS MÚZEUM BARÁTI KÖRÉNEK HÍRLEVELE 63.
Kiskunhalas, 2017. június 9. XVIII. évfolyam 2. szám

2017. ÉVI NYÁRI PROGRAMJAINK

június 24. (szombat) 18 óra
Múzeumok Éjszakája. Szent Iván napi rendezvény
Thorma János Múzeum, Berki Galéria, Csipkeház

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

A már hagyományos Szent Iván napi országos Múzeumok Éjszakája programsorozatban a Thorma János Múzeum az idén ismét bekapcsolódik. A tavalyi évhez hasonlóan most is három helyszínen (Thorma János Múzeum, Berki Galéria, Csipkeház) várjuk az érdeklődőket. Programok a Thorma János Múzeumban: Máday Norbert: Borsody László – A géniusz című könyv bemutatója és filmvetítés; Kocsisné Varga Zsuzsanna: Beszámoló a múzeumkertben folyt ásatásról; Szakál Aurél: A múzeum építéstörténete; Káposzta Lajos: Vadkert térképének elemzése a 19. század első éveiből című előadások; Üdvözlet Kiskunhalasról kiállításban játékok; Nosztalgia-fotózás a múltidéző tanyaudvarban; Régészeti játékok; Könyvjelző készítés trombitalemezből Árendás Rozália vezetésével.
Programok a Berki Galériában: Meseszereplők jelmezes felvonulás; Alapfokú Művészeti Iskola Fúvós Együttese; Lyra együttes; Musical varázs; Timeless Jazz Band; Sáli Levente: Halasi történetek homokanimáció; Csesznák András és Csesznákné Nagy Katalin: Mesekeltető. Hogyan készül egy mese? előadás; Kerámia készítés S. Császár Anna vezetésével; Kézműves játékok, kincsvadászat, totó; A Meseszereplők jelmezes felvonulás és a Kedvenc mesém rajzverseny eredményhirdetése; Kedvenc mesém rajzkiállítás; Büfé. 

FELHÍVÁSOK A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁHOZ

Az idei Szent Iván napra Meseszereplők jelmezversenyt hirdetünk meg. A meseszereplők felvonulását követően zsűri választja ki az idei év legjobb jelmezét fiú és lány kategóriában, akiket értékes ajándékokkal jutalmazunk. Jelentkezni június 20-ig lehet a múzeumban személyesen, telefonon vagy e-mailben. 

Az esthez kapcsolódóan rajzpályázatot is hirdetünk 5-12 éves ovisok és iskolások részére Kedvenc mesém címmel. Lehet egy-egy meserészletet lerajzolni vagy egy egész mesét rajzban megörökíteni. A maximum A/3-as méretű lapokra bármilyen technikával készülhetnek az alkotások. Az elkészült műveket 2017. június 20-ig kérjük beküldeni a múzeumba. A lap hátoldalán feltétlenül szerepeljen a készítő neve, életkora, elérhetősége (tel. szám, e-mail), valamint óvodája vagy iskolája neve! A beérkezett rajzokból a legszebbeket korosztályonként díjazza a szakértő zsűri a Múzeumok Éjszakáján 2017. június 24-én 19:30 órakor a Berki Galériában. Az összes beküldött alkotást kiállítjuk a rendezvényen.

ÁRENDÁS ROZÁLIA: KALOCSÁN ÉS HAJÓSON

Az idei múzeumbaráti kirándulást ide a közelbe szervezték a múzeumosok. A kényelmes reggeli indulás után megérkeztünk Kalocsára. A Viski Károly Múzeumban várt bennünket Romsics Imre igazgató, aki igencsak próbára tette állóképességünket. A szó szoros értelmében, hiszen majdnem 2 órahosszat tartózkodtunk az állandó kiállításban. Igaz, hogy rendkívül érdekes és sokrétű tájékoztatást kaptunk a múzeum anyagáról. Aki végig tudott figyelni, az megismerhette Kalocsa földrajzát, történelmét, néprajzát, népszokásait, népművészetét. Az emelet gazdag tárgyi anyagában a motollától a lovak inát elvágó sarló alakú vágószerszámon keresztül, a kalocsai hímzés kialakulásától a díszes lakodalmas menetig mindenki találhatott magának érdekességet, új információt. Látva fáradtságunkat, az igazgató úr a berendezési tárgyaknál már csak utalt a következő helyszínre, a homokmégyi tanyára, ahol majd részletesebben bemutatja azokat. A földszinti ásványkiállítás az országban egyedülálló a kőzetek és a régi tárlók miatt is. Mielőtt tovább indultunk volna, rövid sétát tettünk Kalocsa „feudalista, kapitalista, szocialista” utcáin, és tájékoztatást kaptunk a székesegyháznál a régészeti ásatások jelenlegi helyzetéről. Mivel ebédidőn túl jártunk, a csapat igyekezett Homokmégyre, ahol leszállás után rögtön tudtuk, hogy jó helyen járunk, mert érezni lehetett, itt birkapörkölt készül. Nem csalódtunk, a jóféle vendégfogadó pálinka után feltálalták a bogrács tartalmát, ami mindenki szerint nagyon finomra sikeredett. Teli hassal megint vevők voltunk a múzeumi kultúrára. A fele csapat Romsics Lászlóné, Erzsike nénit, a kalocsai pingáló asszonyt és hímző társát figyelte, ill. részletes tájház bemutatásra mehettünk a szomszédos Romsics-tanyára. A két csoport váltotta egymást, majd igyekeztünk Hajósra a kastélyba, amit nem lehet megunni, mindig találunk benne valami újat, érdekeset. Sietnünk kellett, mert a német tájházban már várt bennünket Schön Mária. Szívügye, kedves alkotása ez a múzeum, éreztük a bemutatójából. Igaz, hogy mi ekkorra már megint megfáradtunk, úgyhogy csak egy rövid sétára, bámészkodásra, borozásra maradt erőnk a nap végén a hajósi pincesor Orbán napi sokadalmában. Tartsa meg Isten jó szokásunkat! 
Jövőre Nagybányán újra együtt?

TERVEZETT KIADVÁNYOK, PROGRAMOK 2017

2017 novemberében jelenik meg A Jászkunság 1699-ben. A Pentz-féle összeírás című könyv. A kiadvány közreadja a Jászság, Nagykunság, Kiskunság akkori településeinek leírását, az ott lakók neveit és a gazdák adatait. 
Tartalom: Bevezető a kézirat keletkezéséről, sorsáról; Települések leírásai és az ott lakók nevei; Térképek; DVD mellékleten az eredeti irat minden oldala és adóösszeírási rész gépelt változata. 
Sok szempontból fontos ennek az alapvető munkának a megjelentetése. Pl. helytörténet, családtörténet, gazdaságtörténet. néprajz, régészet. Az ügy jelentőségét jelzi, hogy négy város múzeuma fogott össze kiadására: Jászberény, Karcag, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas. A kb. 160 oldalas kiadványban a könyv előfizetőinek és támogatóinak névsora megjelenik. A kötetre 2.500 Ft-ért lehet előfizetni a múzeumban.

Múzeumbaráti vacsora 2017. november 29. (szerda)
A már hagyományosnak számító múzeumbaráti vacsorát az idén november 29-én rendezzük. A vacsorára már most lehet jelentkezni, a részletes programot és a vacsora díját a következő számban fogjuk közölni.

NYITVA TARTÁS ÉS JELENLEGI KIÁLLÍTÁSOK
Thorma János Múzeum
Állandó kiállítások: Kincsek a homokban. Híres régészeti leletek Kiskunhalas környékéről; Halas, a kiskun mezőváros; Kiskunsági népművészet, Thorma János festményei; Magyarországi pénzek, kiskunhalasi érmek, jelvények.
Időszaki kiállítások: 1956 Budapesten. Ismeretlen fényképész felvételei Székely Gábor gyűjteményéből. A kiállítás megtekinthető 2017. július 31-ig. Üdvözlet Kiskunhalasról. A tárlatot 2017. június 30-ig lehet megnézni.
Múzeumpedagógiai kínálat: óvodásoknak: Múzeumi séta; Céhláda kincsei, Múzeumőr, Népi bútor és kerámia látványraktárt ismertető foglalkozások; alsó- és felső tagozatosoknak: Ifjú régész; Kis történész; Festőiskola; Ötvösműhely; Szimbólumok a népi tárgyakon elnevezésű foglalkozások. (További információ a múzeumban.) 
A látogatók kényelmét fejhallgatós tárlatvezetési rendszer, érintőképernyős számítógépes program és múzeumbolt szolgálja. A múzeum akadálymentesen megközelíthető. Nyitva tartás: 2017. március 1. – 2017. augusztus 20-ig hétfő 8-16 óra, kedd-szombat 9-17 óra.
2017. szeptember 1–november 18-ig a múzeum építkezés miatt zárva tart.

Berki Galéria
Állandó kiállítás: Berki Viola és Diószegi Balázs festőművészek kiállítása.
Időszaki kiállítás: Miből lesz a cserebogár? S. Császár Anna és tanítványai kiállítás, mely megtekinthető 2017. október 6-ig. Nyitva tartás: kedd-péntek 13-16 óra. Látogatható még előzetes bejelentkezéssel ünnepnapokon és a múzeum nyitvatartási idejében.


18
07
2017


THORMA JÁNOS MÚZEUM BARÁTI KÖRÉNEK HÍRLEVELE 62.
Kiskunhalas, 2017. március 14. XVIII. évfolyam 1. szám

2017. ÉVI TAVASZI PROGRAMJAINK

március 23. (csütörtök) 17 óra
Kiskunhalasi éremgyűjtők numizmatikai kiállítása
Berki Galéria

május 26. (péntek) 17 óra
Miből lesz a cserebogár? S. Császár Anna tanítványainak kiállítása
Berki Galéria

május 27. (szombat)
Múzeumbaráti kirándulás
Kalocsa és környéke

HÍREK

Bizonyára többen észrevették, hogy a múzeum udvarán elkezdődtek a múzeumbővítési munkálatok. Mivel a múzeum épülete a belvárosban fekszik, és ez a terület már a középkorban is lakott volt, várható volt, hogy leletek fognak előkerülni. Ezért szükséges, hogy régészeti megfigyelés keretében tárjuk fel a földmunkákkal érintett területet. Eddig egy 5x5 méteres területet tudtunk megvizsgálni, ahol újkori, török kori és 15. századi objektumokat találtunk. Az első objektumfoltok 140-150 cm mélységben kerültek elő és körülbelül 2 méteres mélységig több rétegben összesen 18 objektumot találtunk. Tárolóvermeket, cölöphelyeket és egy ház negyedét tártuk fel. Nagy mennyiségben kerültek elő állatcsontok (szarvasmarha, kecske, birka), mely azt mutatja, hogy változatos tápláléka volt az itt élőknek. Kerámialeletek is szép számmal kerültek elő, néhány patkót, vastöredéket és követ is találtunk. A feltárást a leendő épület teljes területén folytatni fogjuk, így további érdekességek előkerülésére számítunk.

MÚZEUMBARÁTI KÖRRŐL

A Thorma János Múzeum és a Halasi Múzeum Alapítvány múzeumbaráti körének létszáma 2016. évben 153 fő volt. Remélhetőleg a tavalyi múzeumbarátok az idén is pártolnak minket tagságukkal. 2017-ben eddig 127-en fizették be támogatásukat. A múzeum gyűjtő, rendszerező, bemutató munkája során nagyon fontos a segítők minél nagyobb köre. Így kérjük azokat a régi múzeumbarátokat, akik elfelejtették befizetni az ez évi tagdíjukat, pótolják ezt.
Szívesen várjuk az új tagok jelentkezését, kik belépési nyilatkozatot a múzeumban kaphatnak. 

KÉRJÜK, HOGY JÖVEDELEMADÓJÁNAK 1%-VAL TÁMOGASSÁK MÚZEUMUNKAT!
ADÓSZÁM: 18349379-2-03

MÚZEUMBARÁTI KIRÁNDULÁS

A 2017. május 27-i Kalocsára és környékére szervezett kirándulásunkra még van néhány szabad hely, aki szeretne eljönni, még jelentkezhet a múzeumban. 
A kirándulók részére itt közöljük a tervezett programot:
8 óra indulás a múzeum előtti parkolóból 
9 óra Kalocsa – Viski Károly Múzeum. A Népek, életformák, hagyományok
kiállítás a Kalocsai Sárköz népcsoportjainak 18-20. századi életét,
kultúráját mutatja be. Az ásványok és az élet tárlat az egykori kalocsai
jezsuita főgimnáziumban létrehozott ásványtárat mutatja be, eredeti
bútorokban, eredeti feliratokkal, a századeleji kiállítási elvekhez híven. 
A kalocsai éremgyűjtemény kiállításban antik, magyar és külföldi
pénzek, valamint kegyérmek és katolikus érmek láthatók.
10:30 óra Kalocsa – séta a városban
12 óra Homokmégy – Homokmégyi Tájház. Romsics Imre kalocsai múzeum-igazgató, néprajzkutató bemutatja néprajzi gyűjteményét.
13 óra Homokmégy – Közös ebéd a tájháznál: örjegi birkapaprikás, pálinka, bor,
szóda. 
14 óra Homokmégy – Népművészeti bemutató során kalocsai motívumok
írásával, pingálással, hímzéssel ismerkedünk meg. 
15:30 óra Hajós – Hajósi Barokk Kastély. Az 1740-ben épült kastély többszöri
átépítés után nyerte el a mai formáját. Állandó kiállítások a kastélyépület-ben: Vadászat az Alföldön, Hajósi szentbúcsú sokszínűsége, Szőlő és
borkultúra a Homokhátságon, Főúri életformát bemutató kiállítóterek:
szalonok, háló- és dolgozószoba.
16:30 óra Hajós – Tájház. A német nemzetiségi tájház a 2. világháború előtti sváb
paraszti életformát mutatja be.
18 óra Hajós – Pincefalu. Orbán-napi rendezvények 
21 óra Hazaérkezés tervezett időpontja. 
A részvételi díj fennmaradó összegét, 4700 Ft-ot, 2017. április 30-ig kérjük befizetni a múzeumban. Ez az összeg tartalmazza a belépőjegyek, tárlatvezetések, ebéd, népművészeti bemutató és a busz költségét. A jegyek megváltása miatt a mellékelt adatlapot legyenek szívesek kitölteni és a múzeumba behozni ápr. 30-ig. 
Kérjük, hogy a kirándulásra mindenki hozza magával a kedvezményes belépésre jogosító igazolványát (pl: pedagógus igazolvány, nyugdíjas igazolvány stb.)! 

PROGRAMELŐZETES

2017. június 23-án pénteken ismételten megtartjuk a Múzeumok Éjszakája rendezvényt a múzeum főépületében, a Berki Galériában és a Csipkeházban. Részletes programot a következő számunkban olvashatnak.

TERVEZETT KIADVÁNYOK 2017

2017 novemberében jelenik meg A Jászkunság 1699-ben. A Pentz-féle összeírás című könyv. A kiadvány közreadja a Jászság, Nagykunság, Kiskunság akkori településeinek leírását, az ott lakók neveit és a gazdák adatait. 
Tartalom: Bevezető a kézirat keletkezéséről, sorsáról; Települések leírásai és az ott lakók nevei; Térképek; DVD mellékleten az eredeti irat minden oldala és adóösszeírási rész gépelt változata. 
Sok szempontból fontos ennek az alapvető munkának a megjelentetése. Pl. helytörténet, családtörténet, gazdaságtörténet. néprajz, régészet. Az ügy jelentőségét jelzi, hogy négy város múzeuma fogott össze kiadására: Jászberény, Karcag, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas. A kb. 160 oldalas kiadványban a könyv előfizetőinek és támogatóinak névsora megjelenik. A kötetre 2.500 Ft-ért lehet előfizetni a múzeumban.

NYITVA TARTÁS ÉS JELENLEGI KIÁLLÍTÁSOK

Thorma János Múzeum
Állandó kiállítások: Kincsek a homokban. Híres régészeti leletek Kiskunhalas környékéről; Halas, a kiskun mezőváros; Kiskunsági népművészet, Thorma János festményei; Magyarországi pénzek, kiskunhalasi érmek, jelvények.
Időszaki kiállítások: 1956 Budapesten. Ismeretlen fényképész felvételei Székely Gábor gyűjteményéből. A kiállítás megtekinthető 2017. június 30-ig. Üdvözlet Kiskunhalasról. A tárlatot 2017. június 30-ig lehet megnézni.
Múzeumpedagógiai kínálat: óvodásoknak: Múzeumi séta; Céhláda kincsei, Múzeumőr, Népi bútor és kerámia látványraktárt ismertető foglalkozások; alsó- és felső tagozatosoknak: Ifjú régész; Kis történész; Festőiskola; Ötvösműhely; Szimbólumok a népi tárgyakon elnevezésű foglalkozások. (További információ a múzeumban.) 
A látogatók kényelmét fejhallgatós tárlatvezetési rendszer, érintőképernyős számítógépes program és múzeumbolt szolgálja. A múzeum akadálymentesen megközelíthető. Nyitva tartás: 2017. március 1. – 2017. november 30-ig hétfő 8-16 óra, kedd-szombat 9-17 óra.

Berki Galéria
Állandó kiállítás: Berki Viola és Diószegi Balázs festőművészek kiállítása. 
Időszaki kiállítás: Diószegi Balázs grafikái Székely Gábor gyűjteményéből kiállítás, mely megtekinthető 2017. március 17-ig. Nyitva tartás: kedd-péntek 13-16 óra. Látogatható még előzetes bejelentkezéssel ünnepnapokon és a múzeum nyitvatartási idejében.

18
07
2017


THORMA JÁNOS MÚZEUM BARÁTI KÖRÉNEK HÍRLEVELE 62.
Kiskunhalas, 2017. március 14. XVIII. évfolyam 1. szám

2017. ÉVI TAVASZI PROGRAMJAINK

március 23. (csütörtök) 17 óra
Kiskunhalasi éremgyűjtők numizmatikai kiállítása
Berki Galéria

május 26. (péntek) 17 óra
Miből lesz a cserebogár? S. Császár Anna tanítványainak kiállítása 
Berki Galéria

május 27. (szombat)
Múzeumbaráti kirándulás 
Kalocsa és környéke

HÍREK

Bizonyára többen észrevették, hogy a múzeum udvarán elkezdődtek a múzeumbővítési munkálatok. Mivel a múzeum épülete a belvárosban fekszik, és ez a terület már a középkorban is lakott volt, várható volt, hogy leletek fognak előkerülni. Ezért szükséges, hogy régészeti megfigyelés keretében tárjuk fel a földmunkákkal érintett területet. Eddig egy 5x5 méteres területet tudtunk megvizsgálni, ahol újkori, török kori és 15. századi objektumokat találtunk. Az első objektumfoltok 140-150 cm mélységben kerültek elő és körülbelül 2 méteres mélységig több rétegben összesen 18 objektumot találtunk. Tárolóvermeket, cölöphelyeket és egy ház negyedét tártuk fel. Nagy mennyiségben kerültek elő állatcsontok (szarvasmarha, kecske, birka), mely azt mutatja, hogy változatos tápláléka volt az itt élőknek. Kerámialeletek is szép számmal kerültek elő, néhány patkót, vastöredéket és követ is találtunk. A feltárást a leendő épület teljes területén folytatni fogjuk, így további érdekességek előkerülésére számítunk.

MÚZEUMBARÁTI KÖRRŐL

A Thorma János Múzeum és a Halasi Múzeum Alapítvány múzeumbaráti körének létszáma 2016. évben 153 fő volt. Remélhetőleg a tavalyi múzeumbarátok az idén is pártolnak minket tagságukkal. 2017-ben eddig 127-en fizették be támogatásukat. A múzeum gyűjtő, rendszerező, bemutató munkája során nagyon fontos a segítők minél nagyobb köre. Így kérjük azokat a régi múzeumbarátokat, akik elfelejtették befizetni az ez évi tagdíjukat, pótolják ezt.
Szívesen várjuk az új tagok jelentkezését, kik belépési nyilatkozatot a múzeumban kaphatnak. 

KÉRJÜK, HOGY JÖVEDELEMADÓJÁNAK 1%-VAL TÁMOGASSÁK MÚZEUMUNKAT!
ADÓSZÁM: 18349379-2-03

MÚZEUMBARÁTI KIRÁNDULÁS

A 2017. május 27-i Kalocsára és környékére szervezett kirándulásunkra még van néhány szabad hely, aki szeretne eljönni, még jelentkezhet a múzeumban. 
A kirándulók részére itt közöljük a tervezett programot:

8 óra indulás a múzeum előtti parkolóból 
9 óra Kalocsa – Viski Károly Múzeum. A Népek, életformák, hagyományok
kiállítás a Kalocsai Sárköz népcsoportjainak 18-20. századi életét,
kultúráját mutatja be. Az ásványok és az élet tárlat az egykori kalocsai
jezsuita főgimnáziumban létrehozott ásványtárat mutatja be, eredeti
bútorokban, eredeti feliratokkal, a századeleji kiállítási elvekhez híven. 
A kalocsai éremgyűjtemény kiállításban antik, magyar és külföldi
pénzek, valamint kegyérmek és katolikus érmek láthatók.
10:30 óra Kalocsa – séta a városban
12 óra Homokmégy – Homokmégyi Tájház. Romsics Imre kalocsai múzeum-igazgató, néprajzkutató bemutatja néprajzi gyűjteményét.
13 óra Homokmégy – Közös ebéd a tájháznál: örjegi birkapaprikás, pálinka, bor,
szóda. 
14 óra Homokmégy – Népművészeti bemutató során kalocsai motívumok
írásával, pingálással, hímzéssel ismerkedünk meg. 
15:30 óra Hajós – Hajósi Barokk Kastély. Az 1740-ben épült kastély többszöri
átépítés után nyerte el a mai formáját. Állandó kiállítások a kastélyépület-ben: Vadászat az Alföldön, Hajósi szentbúcsú sokszínűsége, Szőlő és
borkultúra a Homokhátságon, Főúri életformát bemutató kiállítóterek:
szalonok, háló- és dolgozószoba.
16:30 óra Hajós – Tájház. A német nemzetiségi tájház a 2. világháború előtti sváb
paraszti életformát mutatja be.
18 óra Hajós – Pincefalu. Orbán-napi rendezvények 
21 óra Hazaérkezés tervezett időpontja. 

A részvételi díj fennmaradó összegét, 4700 Ft-ot, 2017. április 30-ig kérjük befizetni a múzeumban. Ez az összeg tartalmazza a belépőjegyek, tárlatvezetések, ebéd, népművészeti bemutató és a busz költségét. A jegyek megváltása miatt a mellékelt adatlapot legyenek szívesek kitölteni és a múzeumba behozni ápr. 30-ig. 
Kérjük, hogy a kirándulásra mindenki hozza magával a kedvezményes belépésre jogosító igazolványát (pl: pedagógus igazolvány, nyugdíjas igazolvány stb.)! 

PROGRAMELŐZETES

2017. június 23-án pénteken ismételten megtartjuk a Múzeumok Éjszakája rendezvényt a múzeum főépületében, a Berki Galériában és a Csipkeházban. Részletes programot a következő számunkban olvashatnak.

TERVEZETT KIADVÁNYOK 2017

2017 novemberében jelenik meg A Jászkunság 1699-ben. A Pentz-féle összeírás című könyv. A kiadvány közreadja a Jászság, Nagykunság, Kiskunság akkori településeinek leírását, az ott lakók neveit és a gazdák adatait. 
Tartalom: Bevezető a kézirat keletkezéséről, sorsáról; Települések leírásai és az ott lakók nevei; Térképek; DVD mellékleten az eredeti irat minden oldala és adóösszeírási rész gépelt változata. 
Sok szempontból fontos ennek az alapvető munkának a megjelentetése. Pl. helytörténet, családtörténet, gazdaságtörténet. néprajz, régészet. Az ügy jelentőségét jelzi, hogy négy város múzeuma fogott össze kiadására: Jászberény, Karcag, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas. A kb. 160 oldalas kiadványban a könyv előfizetőinek és támogatóinak névsora megjelenik. A kötetre 2.500 Ft-ért lehet előfizetni a múzeumban.

NYITVA TARTÁS ÉS JELENLEGI KIÁLLÍTÁSOK

Thorma János Múzeum
Állandó kiállítások: Kincsek a homokban. Híres régészeti leletek Kiskunhalas környékéről; Halas, a kiskun mezőváros; Kiskunsági népművészet, Thorma János festményei; Magyarországi pénzek, kiskunhalasi érmek, jelvények.
Időszaki kiállítások: 1956 Budapesten. Ismeretlen fényképész felvételei Székely Gábor gyűjteményéből. A kiállítás megtekinthető 2017. június 30-ig. Üdvözlet Kiskunhalasról. A tárlatot 2017. június 30-ig lehet megnézni.
Múzeumpedagógiai kínálat: óvodásoknak: Múzeumi séta; Céhláda kincsei, Múzeumőr, Népi bútor és kerámia látványraktárt ismertető foglalkozások; alsó- és felső tagozatosoknak: Ifjú régész; Kis történész; Festőiskola; Ötvösműhely; Szimbólumok a népi tárgyakon elnevezésű foglalkozások. (További információ a múzeumban.) 
A látogatók kényelmét fejhallgatós tárlatvezetési rendszer, érintőképernyős számítógépes program és múzeumbolt szolgálja. A múzeum akadálymentesen megközelíthető. Nyitva tartás: 2017. március 1. – 2017. november 30-ig hétfő 8-16 óra, kedd-szombat 9-17 óra.

Berki Galéria
Állandó kiállítás: Berki Viola és Diószegi Balázs festőművészek kiállítása. 
Időszaki kiállítás: Diószegi Balázs grafikái Székely Gábor gyűjteményéből kiállítás, mely megtekinthető 2017. március 17-ig. Nyitva tartás: kedd-péntek 13-16 óra. Látogatható még előzetes bejelentkezéssel ünnepnapokon és a múzeum nyitvatartási idejében.

17
01
2017


THORMA JÁNOS MÚZEUM BARÁTI KÖRÉNEK HÍRLEVELE 61.
Kiskunhalas, 2016. december 5. XVII. évfolyam 4. szám

A MÚZEUMBARÁTI KÖRRŐL
2016-ban153 tagja volt a Thorma János Múzeum és a Halasi Múzeum Alapítvány múzeumbaráti körének. A 2016. évi 1%-os jövedelemadó felajánlásokból alapítványunk 57.628 Ft-ot kapott, melyet ezúton is nagyon köszönünk. Ez az összeg feltétlenül szükséges az alapítvány működéséhez, kiadásaihoz (pl.: meghívók, Múzeumi Hírek, alapítványi működési költségek stb.). Szívesen várjuk az új tagok jelentkezését, kik belépési nyilatkozatot és csekket a múzeumban kaphatnak. Amennyiben valaki adóigazolást kér a befizetésről, kérjük, hogy a tagdíj befizetési csekkre írja rá az adószámát.

2016-BAN RENDEZETT KIÁLLÍTÁSAINK
   Thorma János Múzeum
Március 17. Kiskunsági és halasi korsók, poharak
Június 2. Az első világháború emlékezete – Élet a hátországban
Október 13. A magyar történelem litográfiákon. Máday Norbert   gyűjteményéből
Október 19. 1956 Budapesten. Ismeretlen fényképész felvételei Székely Gábor gyűjteményéből
Decmber 14. Üdvözlet Kiskunhalasról. A Kiskunhalasi járás képeslapjai 1898-2016 
   Berki Galéria
Május 11. S. Császár Anna: Pipacskeringő
Július 28. Diószegi Balázs kiállítás Székely Gábor gyűjteményéből
   Szabadka, Kortárs Galéria
Március 18. Berki Viola alkímiája
   Budapest, Museion No.1. Galéria
Augusztus 4. Diószegi Balázs expresszionizmusa

2016-BAN MEGJELENT KIADVÁNYAINK
   Halasi Albumok sorozat
17. Szűcs Károly: Diószegi Balázs világa
18. Szakál Aurél: Üdvözlet Kiskunhalasról
   Thorma János Múzeum Könyvei sorozat
42. Sümegi György: Kiskunhalastól Nagybányáig

TERVEZETT KIADVÁNYOK 2017-BEN
Jászkunság 1699-ben. A Pentz-féle összeírás
Nagy Czirok László élete

2017. ÉVI MÚZEUMBARÁTI KIRÁNDULÁS
A 2017. május 27-i Kalocsa környéki múzeumbaráti kirándulásunkra már minden hely foglalt, de a korábbi évekhez hasonlóan a várólistára lehet jelentkezni. 

Karácsonyi könyvakció a Thorma János Múzeumban
2016. december 2-23.

   20% kedvezmény:
Thorma János album 3.500 Ft
Diószegi Balázs album 2.000 Ft
Berki Viola album 2.000 Ft
Thorma János album 2.000 Ft
Thorma János Múzeum kincsei 2.000 Ft
Hajrá Halas! Kiskunhalasi sportalbum 2.000 Ft
Ternyák Jenő: Kökörcsin, nőszőfű, gólyatöcs 2.000 Ft
Nagy Czirok László: Lótartás a Kiskunságon 2.000 Ft
Kiskunhalasi ételek és borok 2.000 Ft
   50 % kedvezmény:
Sümegi György: Thorma János levelezéséből 1. 2.000 Ft
Sümegi György: Thorma János levelezéséből 2. 2.000 Ft
Sümegi György: Thorma János levelezéséből 1 - 2. 3.800 Ft
Thorma Gábor: Thorma család krónikája 1.500 Ft
Juhász Antal: A halasi puszták az 1870-es években 1.000 Ft
Halasi Múzeum 2. 1.000 Ft
Halasi Múzeum 3. 1.000 Ft
Halasi Múzeum 4. 1.000 Ft
Illés Zsuzsa: Kiskunsági ételek 1.000 Ft
Murádin Jenő: Thorma János 1848-as képei   700 Ft
Vorák József: Halasi móringlevelek   500 Ft
Kohout Zoltán: Sóstói szemlélődés   500 Ft
   80 % kedvezmény:
Tooth János: Kiskunhalas város története   500 Ft
Balotától Balotaszállásig   500 Ft
Köves Iván: Absztráció   500 Ft
Koszta Sándor: Keceli posta   100 Ft

Minden múzeumi katalógus   100 Ft

NYITVA TARTÁS ÉS JELENLEGI KIÁLLÍTÁSOK
Thorma János Múzeum
Állandó kiállítások: Kincsek a homokban. Híres régészeti leletek Kiskunhalas környékéről; Halas, a kiskun mezőváros; Kiskunsági népművészet;Thorma János festményei; Magyarországi pénzek, kiskunhalasi érmek, jelvények.
Időszaki kiállítások: 1956 Budapesten. Ismeretlen fényképész felvételei Székely Gábor gyűjteményéből. A kiállítás megtekinthető 2017. január 31-ig. A magyar történelem litográfiákon. Máday Norbert gyűjteményéből. A tárlatot 2016. december 9-ig lehet megnézni.
Múzeumpedagógiai kínálat: óvodásoknak: Múzeumi séta; Céhláda kincsei, Múzeumőr, Népi bútor és kerámia látványraktárt ismertető foglalkozások; alsó- és felső tagozatosoknak: Ifjú régész; Kis történész; Festőiskola; Ötvösműhely; Szimbólumok a népi tárgyakon elnevezésű foglalkozások. (További információ a múzeumban.) 
A látogatók kényelmét fejhallgatós tárlatvezetési rendszer, érintőképernyős számítógépes program és múzeumbolt szolgálja. A múzeum akadálymentesen megközelíthető. Nyitva tartás: 2016. december 1–23-ig hétfő-péntek 8-17 óra, 2017. január 2–február 29-ig hétfő-péntek 8-16 óra.

Berki Galéria
Állandó kiállítás: Berki Viola és Diószegi Balázs festőművészek kiállítása. 
Időszaki kiállítás: Diószegi Balázs grafikái Székely Gábor gyűjteményéből kiállítás, mely megtekinthető 2017. január 31-ig. Nyitva tartás: kedd-péntek 13-16 óra. Látogatható még előzetes bejelentkezéssel ünnepnapokon és a múzeum nyitvatartási idejében.

21
11
2016


A THORMA JÁNOS MÚZEUM BARÁTI KÖRÉNEK HÍRLEVELE 60.
Kiskunhalas, 2016. szeptember 6.  XVII. évfolyam 3. szám

2016. ÉVI ŐSZI PROGRAMJAINK

szeptember 9.
Sümegi György: Kiskunhalastól Nagybányáig 2. Dokumentumok Thorma János munkásságához és a nagybányai művésztelephez könyv bemutatója.
Teleki Magyar Ház, Nagybánya

szeptember 15. 17 óra
Sümegi György: Kiskunhalastól Nagybányáig 2. Dokumentumok Thorma János munkásságához és a nagybányai művésztelephez és Szűcs Károly: DIÓSZEGI. Diószegi Balázs világa című könyvek bemutatója.
Berki Galéria

október 13. 17 óra
A magyar történelem litográfiákon. Mádai Norbert-gyűjteményéből kiállítás megnyitója.
Thorma János Múzeum

október 14. 
Múzeumbaráti vacsora
Thorma János Múzeum

október 19. 17 óra
1956 Budapesten. Ismeretlen fényképész felvételei Székely Gábor gyűjteményéből című fotókiállítás megnyitója.
Thorma János Múzeum

MÚZEUMBARÁTI VACSORA
Az idén október 14-én (péntek) rendezzük meg a hagyományos múzeumbaráti vacsoránkat, melyen a következő programmal várjuk a jelentkezőket.

1630-tól Vendégvárás.
1700 Szakál Aurél vetített képes beszámolója a Thorma János Múzeum
        2016. évi eredményeiről, terveiről. 
1730 Bereznai Zsuzsanna (Katona József Múzeum, Kecskemét) legújabb
        néprajzi kutatási eredményeit ismerteti.
1815 Fényképek segítségével felelevenítjük a májusi veszprémi
        múzeumbaráti kirándulásunkat.
1900 Vacsora búbos hússal, burgonyapürével, pirított hagymával és rétessel.

A vacsorára a múzeumban lehet jelentkezni 2016. október 10-ig 2500 Ft befizetésével. Házi süteményeket a korábbi évekhez hasonlóan most is szívesen fogadunk.

MÚZEUMBARÁTI KIRÁNDULÁS
A 2017. évi május 27-i múzeumbaráti kirándulásunk során Kalocsa környékére utazunk. Terveink szerint megtekintjük a kalocsai múzeumot, a felújított főszékesegyházat, majd Homokmégyre látogatunk el, ahol Romsics Imre bemutatja néprajzi gyűjteményét, a Homokmégyi Tájházat. Itt közösen megebédelünk (örjegi birkapaprikás, pálinka, bor, szóda). Ezt követően egy népművészeti bemutató során kalocsai motívumok írásával, pingálással, hímzéssel ismerkedünk meg. További homokmégyi prog-ramok: Homokmégy temploma, alvégi Öreg-köröszt, Sármégy templo-mának régészeti bemutatóhelye.
Innen Hajósra utazunk, ahol a Hajósi Barokk Kastélyt, a tájházat, majd a pincefalut nézzük meg. Az ekkor tartott Orbán-napi rendezvényeket mindenki szabadon megtekintheti. 
Hazaérkezés tervezett időpontja: 21 óra. 

A kirándulás körülbelüli költsége 5000 Ft. A pontos összeget a 2017. márciusi újságban közöljük.

A kirándulásunkra már minden hely foglalt, de a várólistára lehet jelentkezni. 
A kirándulásra már jelentkezők közül azokat, akik még nem fizették be az 1000 Ft előleget, arra kérjük, hogy mielőbb pótolják ezt, mert csak így tudjuk fenntartani nekik a helyet.

MEGJELENT KIADVÁNYOK

A szeptember 15-i könyvbemutatót követően lehet kapni:
Sümegi György: Kiskunhalastól Nagybányáig 2. Dokumentumok Thorma János munkásságához és a nagybányai művésztelephez című könyv. A kiadványt a múzeumban lehet megvásárolni 3500 Ft-os áron.

Szűcs Károly: DIÓSZEGI. Diószegi Balázs világa című album. A 88 színes reprodukciót, 120 fekete-fehér fotót, életrajzot és műjegyzéket tartalmazó kiadványt 3600 Ft-ért lehet kapni a múzeumban.

TERVEZETT KIADVÁNY 2016

Decemberben lát napvilágot Szakál Aurél: Üdvözlet Kiskunhalasról. Kiskunhalas és környéke képeslapjai 1898-2016 című album. A háromnyelvű (magyar, angol, német) kiadvány három fő részből áll majd. A bevezetőben Kiskunhalas történetéről, a képeslapok kiadóiról, fényképészeiről, valamint a képeslapokon látható témákról, látnivalókról lehet olvasni. Ezt követi a Régi képeslapok Kiskunhalasról; Kiskunhalas az elmúlt 70 év képeslapjain; A kiskunhalasi járás települései képeslapokon fejezetek. Ez az új, 130 oldalas könyv a korábbi képeslapos könyv nagymértékben bővített változata. Kiváló olvasni való és ajándék. 
Az előfizetők neve szerepelni fog az albumban. A kiadványra 3000 Ft-ért lehet előfizetni a múzeumban. A megjelenést követően a könyv ára 4500 Ft lesz.

NYITVA TARTÁS ÉS JELENLEGI KIÁLLÍTÁSOK
Thorma János Múzeum
Állandó kiállítások: Kincsek a homokban. Híres régészeti leletek Kiskunhalas környékéről; Halas, a kiskun mezőváros; Kiskunsági népművészet; Thorma János festményei; Magyarországi pénzek, kiskunhalasi érmek, jelvények.
Időszaki kiállítások: Az első világháború emlékezete – Élet a hátországban, megtekinthető 2016. június 2 – október 15. között és a Kiskunsági és halasi korsók, poharak kiállítás, mely 2016. március 17. és október 8. között látogatható.
Múzeumpedagógiai kínálat: óvodásoknak: Múzeumi séta; Céhláda kincsei, Múzeumőr, Népi bútor és kerámia látványraktárt ismertető foglalkozások; alsó- és felső tagozatosoknak: Ifjú régész; Kis történész; Festőiskola; Ötvösműhely; Szimbólumok a népi tárgyakon elnevezésű foglalkozások. (További információ a múzeumban.) 
A látogatók kényelmét fejhallgatós tárlatvezetési rendszer, érintőképernyős számítógépes program és múzeumbolt szolgálja. A múzeum akadálymentesen megközelíthető. Nyitva tartás: 2016. március 1. – 2016. november 30-ig hétfő 8-16 óra, kedd-szombat 9-17 óra.


Berki Galéria
Állandó kiállítás: Berki Viola és Diószegi Balázs festőművészek kiállítása. 
Időszaki tárlat: Diószegi Balázs kiállítás Székely Gábor gyűjteményéből, mely megtekinthető 2016. december 23-ig. Nyitva tartás: kedd-péntek 13-16 óra. Látogatható még előzetes bejelentkezéssel ünnepnapokon és a múzeum nyitvatartási idejében.

Hol vagyok? | a Múzeum