Van hozzáférésed? | lépj be
2019. november 19. | Ma Erzsébet napja van.
Szóközzel elválasztva több szóra is kereshet. Egy kulcsszó hossza minimum három karakter lehet.
A MÚZEUMTHORMA JÁNOSKIÁLLÍTÁSOKPROGRAMOKKIADVÁNYOKFOGLALKOZÁSOK
HÍREKMÚZEUMTÖRTÉNETGYŰJTEMÉNYEKNYERTES PÁLYÁZATAINKRÉGÉSZETI LELET BEJELENTÉSEHALASI MÚZEUM ALAPÍTVÁNYKIRÁNDULÁSOKKISKUNHALASI KULTURÁLIS ÚTGALÉRIA
A SzenvedőkHúsvéti kenyérszentelőkMeghitt pillanatOktóber elsején
Thorma János Múzeum | 6400 Kiskunhalas, Köztársaság utca 2. | +36-77/422-864
Érdekel, megnézem!

Járásszékhely múzeumok szakmai támogatása 2016. Gyere velünk múzeumba!

18
07
2017

Pályázatunk célja, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum múzeumpedagógiai szolgáltatásainak fejlesztése, új programsorozatok és foglalkozások kialakítása, valamint a nevelési-oktatási intézményekkel való partneri kapcsolatok bővítése, erősítése.

Régészeti foglalkozás
A foglalkozás elején megnéztük az intézményben felállított régészeti témájú kiállítást, néhány szóban ismertettük a gyerekekkel azt, hogy milyen érdekes leleteket találtak a régészek a kiskunhalasi járásban.
A gyerekek kíváncsiságára építve egy rétegsori táblán keresztül értelmeztük, hogy a leletek néha miért nagyon mélyen, és néha miért viszonylag kis mélységben kerülnek elő. A foglalkozás során a múzeum már meglévő „régész szőnyegét” is használjuk, valamint a pályázat segítségével vásároltunk egy csontvázat, melyen az emberi test csontjaival ismerkedtünk. A gyerekek övet és könyvjelzőt készíthettek filc anyagból alufólia és trombitalemez felhasználásával, melyet később hazavihettek.

Történeti foglalkozás

Minden foglalkozás elején megnéztük a kiállítást, beszélgettünk négy generációra visszamenőleg az emberek viseletéről, az otthonok berendezéséről, a használt járművekről, a gyerekjátékokról és arról, hogy hogyan zajlott régen és manapság az oktatás. Ennek keretében a gyerekek felidézhették nagyszüleik, dédszüleik otthonát, illetve a családban hallott történeteket. A foglalkozás során minden résztvevőt lefényképeztünk paraszti ruhamásolatokba öltözve egy "Tanya-udvar" előtt, majd ennek a fényképnek a felhasználásával egy fényképalbumot készítettünk. A témában való elmélyedést azzal is segítettük, hogy az albumot különböző technikákkal díszíthették. 


Látogatás a Thorma János Múzeumba

A 2016/2017-es tanévben minden a foglalkozásokon résztvevő óvodás és diák számára látogatást szerveztünk a kiskunhalasi múzeumba. A gyerekeket körbevezettük a múzeum régészeti, néprajzi és képzőművészeti kiállításában, ezt követően a tárgysimogató elnevezésű programon vettek részt, majd kockakirakót játszottak, múzeumi kincsvadászatra indultak.


Hol vagyok? | a Múzeum