Van hozzáférésed? | lépj be
2020. január 22. | Ma Vince és Artúr napja van.
Szóközzel elválasztva több szóra is kereshet. Egy kulcsszó hossza minimum három karakter lehet.
A MÚZEUMTHORMA JÁNOSKIÁLLÍTÁSOKPROGRAMOKKIADVÁNYOKFOGLALKOZÁSOK
HÍREKMÚZEUMTÖRTÉNETGYŰJTEMÉNYEKNYERTES PÁLYÁZATAINKRÉGÉSZETI LELET BEJELENTÉSEHALASI MÚZEUM ALAPÍTVÁNYKIRÁNDULÁSOKKISKUNHALASI KULTURÁLIS ÚTGALÉRIA
A SzenvedőkHúsvéti kenyérszentelőkMeghitt pillanatOktóber elsején
Thorma János Múzeum | 6400 Kiskunhalas, Köztársaság utca 2. | +36-77/422-864
Érdekel, megnézem!

A Thorma János Múzeum Baráti Körének Hírlevele 27. 2008. június 4. (IX./2.)

A Thorma János Múzeum Baráti Körének Hírlevele 27.

2008. június 4. (IX./2.)

2008. évi nyári programjaink

június 21.

Múzeumok Éjszakája, Thorma János Múzeum

május és június hónapban

Ifjú régész diploma

A múzeum helyi és környékbeli 12 év feletti iskolásoknak "Ifjú régész diploma" megszerzésére biztosít lehetőséget. Több iskolából eddig mintegy 150 diák látogatta meg a Kincsek a homokban című régészeti kiállításunkat és töltötte ki a hozzá kapcsolódó régészeti foglalkoztató füzetet. Ennek megoldása után - a csoportosan érkezők részére - egy rövid "tárgysimogató" elnevezésű foglalkozást tartunk, mely során az eddig raktárunkban rejtve maradt néhány érdekesebb tárggyal ismerkedhetnek meg. A munkafüzet sikeres kitöltése után a gyerekek névre szóló, sorszámozott, Bodor Miklós grafikájával díszített oklevelet kapnak, mellyel egyben a június 21-i Múzeumok Éjszakáján tartott tombolahúzáson vesznek részt. A sorsolás során értékes nyereményeket ajándékozunk. A diploma megszerzésének végső határideje a Múzeumok Éjszakáján 19 óra. Ezt a játékos múzeumi foglalkozási formát a jövőben is folytatni fogjuk.

Programelőzetes

Az idén már harmadik alkalommal kapcsolódunk be a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos rendezvénybe. 2008. június 21-én (szombaton) 17 órától késő estig a programok, a korábbiakhoz hasonlóan, több helyszínen zajlanak majd.

A múzeum épületében az alábbi rendezvényekkel várjuk a látogatókat: Előadások a nagyteremben: Kiss Tamás vetítőképes előadása a Harka-tó madárvilágáról; Gyóni Gábor beszámolója a magyar őstörténetről, a legújabb oroszországi kutatási eredmények alapján; beszélgetés régi halasi filmhíradókról Végső István közreműködésével. A Thorma Galériában filmvetítések. A kisteremben Harry Potter varázslóiskola. A Pince Galériában: Virágné Színes Ilona mandalafestő kiállítása és mandala festés az alkotó közreműködésével. A múzeumkertben a következő programok lesznek a színpadon: Stúdió 2000 TSE fellépése; Musical show a Garbai Sándor Szakiskola előadásában; A János vitéz daljáték részletei a Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus előadásában; Kovács Anita és Kovács Sándor koncertje; Múzeumi régészeti kvízjáték nyerteseinek sorsolása; Halasi népzenészek koncertje; Versek és dalok. Közreműködik Palásti Károly diákjaival, Kohi Habib színinövendék és Raáb Gábor operaénekes; Tündérdalok a Lyra együttes koncertje, közreműködik Gallina Csenge és a Felsővárosi Általános Iskola diákjai; Pódiumbeszélgetés Lakatos Iván filmrendezővel; Orientális táncok. Halima Hastánc Klub fellépése; Timeless Band jazz koncertje. A múzeumsétányon felállított sátrakban bemutatók: Kiskunhalasi Történelmi és Hagyományőrző Íjászegyesület, 613. számú dr. Monszpart László cserkészcsapat; a Szélkiáltó Természetvédelmi Egyesület; Magyar Borfutár; valamint múzeumi játszóház és nemezelés, hennafestés és könyvsátor. A látogatók kényelmét a hangulatos, villanyfüzérekkel megvilágított kertben felállított asztalok és székek, valamint sörsátor biztosítja, hol üdítőket, sört és frissensülteket fogyaszthatnak.

2008. évi kiadványok

Illés Lajos - Romsics Imre - Szakál Aurél - Szőke Sándor: Kiskunhalasi ételek és borok

A kiskunhalasi ételeket és borokat bemutató kiadványunk olvasmányos és gazdagon illusztrált formában a Thorma János Múzeum Könyvei sorozatban 2008 őszén jelenik meg. Ebben elsősorban régi recepteket teszünk közzé. A könyv három fő fejezetből áll. Az első a táplálkozás szokásait írja le, melyet Romsics Imre néprajzkutató készít. Bemutatja az étkezés rendjét és az ünnepekhez, munkaalkalmakhoz kapcsolódó táplálkozási ismerete-ket. A recepteket Illés Lajos és Szakál Aurél állította össze publikációkból, régi gyűjtésekből és számos mai adatközlő elmondása alapján. Ennek alfejezetei a következők: levesek, főzelékek, szószok, egytálételek, húsételek, tészták, sütemények, savanyúságok, lekvárok, befőttek. A legfontosabb ételeket színes, étvágygerjesztő fényképek illusztrálják. A befejező részben Szőke Sándor borász, a Duna Borrégió elnöke a halasi borokat mutatja be.

A kötet célja az ételkülönlegességek és mindennapi finomságok újbóli népszerűsítése.

A kb. 150 oldalas könyvre 2000 Ft-ért lehet előfizetni 2008. július 31-ig. Előfizetői csekk és további információ a Thorma János Múzeumban kapható.

Szakál Aurél: Kiskunhalas anno 1850-1950. Halas száz évének képes története

Előreláthatóan az év végén jelenik meg a Kiskunhalas anno 1850-1950 című fotóalbum. Részletes ismertető és előfizetési felhívás a következő múzeumi hírlevélben jelenik meg.

Adományok

A Thorma János Múzeum május végén nagy jelentőségű és értékes képeslap adománnyal gazdagodott. Dr. Kiss Endre Károly Pesten élő, halasi származású orvos képeslap gyűjteményét a múzeumnak ajándékozta. Így a két legnagyobb halasi képeslapokat tartalmazó gyűjtemény mostantól egy helyen található. Terveink szerint 2009-ben megrendezésre kerül a Kiskunhalasi képeslapok dr. Kiss Endre Károly-féle gyűjteményből című kiállítás. A közelmúltban más adományok is érkeztek a halasi múzeumba. Dr. Gszelmann Ádám a Szathmáry Julianna hagyatékból a helytörténeti vonatkozású dokumentumokat ajándékozta az intézménynek. Az Imrehegyen élő Gyenizse Istvánné a családjánál több mint száz év alatt összegyűlt gyászjelentéseket helyezte el a múzeumban. Lakatos Iván édesapja, Lakatos Vince kéziratait adományozta múzeumunknak.

Nyitva tartás és jelenlegi kiállítások

Időszaki kiállítás:

Halas 1848-ban. Emlékkiállítás a szabadságharc 160. évfordulójára. A kiállítás megtekinthető 2008. szeptember 27-ig.

Állandó kiállítások:

Kincsek a homokban. Híres régészeti leletek Kiskunhalas környékéről

Halas, a kiskun mezőváros

Thorma János festményei

Magyarországi pénzek. Kiskunhalasi érmek, jelvények

A látogatók kényelmét fejhallgatós tárlatvezetési rendszer, érintőképernyős számítógépes program és múzeumbolt szolgálja.

A múzeum akadálymentesen megközelíthető.

Kedd-szombat 9-17 óra

Hol vagyok? | a Múzeum